walter
hagenaars

nieuws

In memoriam…

U kunt afscheid nemen van Walter in het uitvaartcentrum van coöperatie DELA, Drebbelstraat 66 /hoek Marconilaan te Bergen op Zoom, op dinsdag 28 september van 19.00 tot 19.30 uur.

De crematieplechtigheid wordt in besloten kring gehouden op woensdag 29 september om 13.30 uur.

U bent in gelegenheid dit afscheid live volgen op internet via
livestream.zoomenzegestede.nl

De (hoofdlettergevoelige) code hiervoor is: J2bd9A

Kunstenaars in coronatijd

Schrijver/dichter Albert Hagenaars en kunstschilder Walter Hagenaars hebben gezamenlijk een poëzieblad uitgebracht onder de titel ‘Verlangen naar een nieuw verleden’. Het schilderij ‘Het Balkon’ en het gedicht ‘Corona-feest’ zijn hierin geplaatst en besproken.
De grafische verzorging is van Rian Ontwerp, Breda.

Herinnering

Impressie van een zéér warme wandeling midden op de dag tijdens mijn verblijf in 2014 in het Boeddhistisch Sera-klooster te Bylakuppe, Zuid-India

Vastenavondkrant 2021
‘De Moriskendans’

Digitale expositie ZOUT

De prachtige digitale expositie van de kunstenaarsvereniging ZOUT is geheel vernieuwd en is te zien op texelzout.blogspot.com

Het balkon (2)

Korte film door José Mens.
“Door schilderkunst te zien en fijne muziek te beluisteren, kan deze moeilijke tijd wellicht toch tot positiviteit leiden. Ik denk dat cultuur in de toekomst nog een hele grote rol gaat spelen.”

Het balkon

Op dit schilderij brengt een violist in lockdown voor het corona-virus een muzikale boodschap in een stille en verlaten straat. Toch door velen gehoord en begrepen.
Voor dit schilderij heb ik terug gegrepen naar de artistieke energie van de Art Nouveau. Olieverf op linnen 80×80cm.

Digi-expo

De Texelse kunstenaarsvereniging ZOUT heeft i.v.m. het niet kunnen doorgaan van de expositie ‘ZomerZOUT’, een digitale expositie geopend. Deze is te bezoeken vanaf 1 mei op texelzout.blogspot.com en via zouttexel.nl.

Blijmakertje

9 April 2020. Als ‘blijmakertje’in deze coronacrisistijd heb ik voor Myriam haar lievelingsschilderij ‘Pfaff’ uit 2014 gereproduceerd. Olieverf op linnen 30×30cm.

Expositie

Expositie bij Galerie ‘WoodArt’ van beeldhouwer Piet de Bruin,
van 31 mei tot 10 juli 2020, De Cocksdorp, Texel
(Onder voorbehoud wegens corona virus maatregelen)

Krabbegat 2020

Thema: ‘Dweil d’oew neus mar achternaar’
Jaarlijkse carnavalstekening voor de Vastenavondkrant met mijn muze in de hoofdrol. Acryl op papier, 20x30cm.

tekening

Cadeautjes voor vrienden (3)

1 nieuw schilderijtje, olieverf op canvas, 6,5x6,5cm.

miniatuurtjes

Zomer op Texel

Het tegenlicht in een enkele klaproos bracht mij op het idee voor het schilderij ‘Zomer op Texel’, 2019, olieverf op linnen, 100×100cm

‘Lange juni’, Texel.
logo van het evenement lange juni

‘Lange juni’, de cultuurmaand van Texel. Een maand lang genieten van beeldende kunst, muziek, theater, lezingen, exposities en workshops.
Walter Hagenaars exposeert deze cultuurmaand met een grote groep schilders en beeldhouwers van de Texelse kunstenaars vereniging ZOUT in KUNST-lokaalZOUT, Paelwerck 9, Den Burg.
www.zouttexel.nl

affiche van tentoonstelling Zout
Tijdens de cultuurmaand is ook de continu-expositie ‘Texelse landschappen’ te zien bij B&B Isola Bella aan de Rozendijk 16, Den Burg (richting Staatsbossen).

‘Het hoge achterom’, Den Hoorn, Texel. Met een knipoog naar ‘Inn de knip’

beeld van de tuinmuur met daartegen het schilderij 'Het hoge achterom'
‘Inn de knip’ is de gezelligste eeterij en drinkerij van het eiland Texel in hartje Den Hoorn. foto José Mens

Ontwerp Kunst-Stolp Texel

ontwerp voor de kunststolp

Artikel in het Noord Hollands Dagblad over de kunststolp

artikel over de stolp

Vastenavond in het Krabbegat, 2019

Thema: ‘t is koers!
Jaarlijkse carnavalstekening met mijn muze in de hoofdrol. Acryl op papier, 20×30cm.

carnavalstekening

Column in ‘TEXEL dit weekend’

Kunstenaar en kunstcolumnist Peter Holman schreef op 28 juni 2018 een opvallende en kleurrijke column in ‘TEXEL dit weekend’, Huis-aan-huis weekblad en tevens evenementen-informatieblad voor het toerisme op Texel. Oplage: 15.000

column
lees hier verder...

KUNST-LOKAALZOUT

Walter neemt deel aan de generale expositie op de nieuwe lokatie van de kunstenaars­vereniging ZOUT.
De lokatie krijgt tevens een nieuwe naam: KUNST-LOKAALZOUT.
De expositie wordt gehouden van 28 april t/m 27 mei 2018. Open elke vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Paelwerk 9, Den Burg, Texel

Cadeautjes voor vrienden (2)

6 nieuwe schilderijtjes, olieverf op canvas, 6,5x6,5cm.

miniatuurtjes

logo lange juni

Walter neemt deel aan een gezamenlijke expositie van een grote groep leden van de Texelse kunstenaarsvereniging ZOUT welke gehouden wordt onder de naam ZOMERZOUT.
Deze expositie is onderdeel van de cultuurmaand ‘LANGE JUNI’ 2018, eind mei tot begin juli.
Lokatie KUNST-LOKAALZOUT, Paelwerck 9, Den Burg.
Meer informatie: www.zouttexel.nl,

De Hoeksteen

Tijdens de cultuurmaand ‘LANGE JUNI’ op Texel exposeert Walter ook met een groep kunstenaars in Den Hoorn in gebouw ‘De Hoeksteen’, Kerkstraat 3, naast het pittoreske witte kerkje.
Open van eind mei tot begin juli elke dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 (o.v.b. van kerkelijke aktiviteiten).

narsissenveld

B&B Isola Bella

De continu expositie bij B&B Isola Bella blijft ongewijzigd tijdens de cultuurmaand ‘LANGE JUNI’.
Isola Bella, Rozendijk 16 Den Burg (tussen Den Burg en Staatsbossen). www.isolabella.nu/

Het Noord Hollands Dagblad editie Noordkop/Texel

Het Noord Hollands dagblad publiceerde op 24 oktober 2017 een artikel over hoe Walter al bijna even verliefd werd op Texel als op zijn eega.

artikel Noord Hollands Dagblad

Winterexpositie Texel

40 leden van de Texelse kunstenaarsvereniging 'Zout' presenteren de Winterexpositie van 21 december 2017 tot en met 7 januari 2018. Walter exposeert daarin 4 nieuwe schilderijen. De Winterexpositie wordt gehouden in het voormalig bedrijfspand van De Texelse Krant, Spinbaan 6, Den Burg, Texel.

ganzen
Texel in vogelvlucht, 2017, olieverf op linnen, 60×60cm

Cadeautjes voor vrienden

Miniatuurtjes, olieverf op canvas, 6,5x6,5cm

miniatuurtjes

Vastenavend Krabbegat 2018

Thema: "Mé d'eel oew art"
Jaarlijkse carnavals-tekening met mijn muze in de hoofdrol. Dit jaar neemt Eric Elich na 2x11 jaar als nar afscheid. Vandaar deze dankbetuiging van ons. Acryl op papier, 20x30cm.

eel oew art

Tentoonstelling ‘ZILVER’ in stadspaleis en museum Markiezenhof, Bergen op Zoom van 21 mei t/m 29 oktober

Het schilderij ‘De Bergse Nachtwacht’ maakt deel uit van de expositie ‘Voorbij IJdelheid. Zes eeuwen zilver in en rond Bergen op Zoom’. Bij het schilderij worden twee zilveren stadssleutels gepresenteerd, gemaakt door zilverfabriek Van Giels.
Deze sleutels zijn geschonken aan oud-burgemeesters van de stad.
Beide zijn kleinere uitgaven van de grote stadssleutel welke de burgemeester overhandigt aan prins carnaval op het bordes van het stadhuis na zijn intocht. De sleutel staat symbool voor de vierdaagse leutheerschappij over het Krabbegat,de vastenavond-naam van Beren op Zoom.
Op de Bergse Nachtwacht is ‘d‘n oogheid’ afgebeeld met de stadssleutel.

sleutels

De toekomst
van de Bergse haven

Walter heeft een stoutmoedige droom over de mogelijke ontwikkeling van de Bergse Gedempte Haven. De krant ‘BN De Stem’ vond het idee de moeite waard om er een mooi artikel aan te wijden.

haven

Kunstenaarsvereniging Zout Texel

logo zout

Walter Hagenaars is lid geworden van de Texelse kunstenaarsvereniging Zout. Voor het eerst zal werk van hem te zien zijn tijdens de kunstmaand ‘Lange juni’ op de expositie ‘Zomerzout’ in de kunsthal Zout, Den Burg, Texel. De ‘Texelse’ schilderijen blijven continu op het eiland op hun ‘thuisbasis’ en te bewonderen in de prachtige B&B Isola Bella aan de Rozendijk 16-16A, Den Burg, Texel

Isola Bella

Vastenavend
Krabbegat 2017

Thema: "Da's d'n aard van 't beesje"
Jaarlijkse carnavals-tekening met mijn muze in de hoofdrol. Viltstift op papier, 20×30cm.
Voor het etalage in de Bosstraat is een blow-up hiervan gemaakt op canvasdoek (spandoek-materiaal) 100×120cm.

den aard

Cadeau-idee

Een allerliefste buurvrouw met wie ik graag samenwerk, José Mens, maakt mooie films. Zo maakte zij de films over mij en mijn werk die je elders op deze website vindt.
Dit keer maakte zij een film over de jeugd van haar vader voor diens vijfen­tachtigste verjaardag. Alleen, daar had zij niet veel beelden van, geen foto’s en al helemaal geen bewegend beeld natuurlijk. Dus vroeg ze mij om raad, of ik geen beeldmateriaal kon aanleveren. Ik heb me aan het werk gezet en, gebaseerd op vage beschrijvingen, verhalen van vroeger en een enkele foto heb ik een aantal tekeningen gemaakt.
Ik gebruikte hiervoor een rietpen. Dankzij deze techniek kon ik precies de goeie sfeer weergeven.
José heeft de tekeningen verwerkt in een hoogst origineel video-document. Deze video en de originele tekeningen, verzameld in een map met enkele andere documenten, werd aan de jarige als cadeau aangeboden.

Metropool

Metropool is een nieuw schilderij, geïnspireerd door Mondriaan en het Bauhaus. José Mens, ‘het video mens’ maakte een verslag van het maken ervan:

Sjanzjee!

Samen met zijn broers Ad en Riny neemt Walter deel aan het Vastenavendproject ‘Sjanzjee’ in museum ‘Het Markiezenhof’ te Bergen op Zoom.
Drie kijkdozen in de vorm van grote maskers zijn hun inbreng. De ‘half’-maskers tonen ieder een carnavalesk ingerichte museumzaal, totaal verschillend van idee en in­vulling.
Met maar liefst 17 andere kunstenaars is het gehele monumentale stadspaleis om­getoverd in ‘Hof der Zotheid’. De expositie werd gehouden van 25 januari t/m 22 februari 2015 in Het Markiezenhof te Bergen op Zoom.

De drie kijkdozen van de gebroeders Hagenaars:
de drie kijkdozen

Het videoverslag van de opening van de tentoonstelling door Jose Mens:

Bergs Vastenavend lettertype compleet
© Stichting Vastenavend Bergen op Zoom

Naast het Bergs Vastenavend alfabet (1984), zijn nu ook de cijfers 0 t/m 11 gemaakt (2014). Het carnavaleske lettertype is daarmee compleet:
de cijfers van het Bergs Vastenavond alfabet.
1 = eenling
2 = twee violen en een trommel en een fluit
3 = driepikkel
4 = ut vierkantje
5 = gif me de vijf
6 = zesdelig dweilpak
7 = de zevensprong
8 = achterstevoren
9 = negenponder
10 = eenling plus nulstand
11 = de elf gebooje